Voor vragen over MS en het Regionaal MS Centrum kunt u terecht bij de diverse zorginstellingen verbonden aan het centrum (zie zorgverleners).
 

VOORLICHTING EN INFORMATIE

Over MS
Multiple sclerose (MS) is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg).
De isolatielaag rondom de zenuwen wordt aangetast. Hierdoor kan het centrale zenuwstelsel bepaalde signalen niet goed meer
verwerken. Patiënten kunnen hierdoor diverse ‘uitvalsverschijnselen’ krijgen: van krachtsverlies, blindheid en extreme moeheid
tot geheugenproblemen.

MS is niet te genezen, maar medicatie kan het verloop van de ziekte vertragen of stabiliseren. Goede zorg en begeleiding zijn erg belangrijk voor het inpassen van de ziekte in het dagelijks leven. MS is immers een ingrijpende aandoening, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de omgeving. Naast lichamelijke klachten brengt de diagnose MS ook veel onzekerheid met zich mee.
Het verloop van de ziekte is namelijk onvoorspelbaar.

In Nederland heeft 1 op de 1000 inwoners MS. Hoe de ziekte ontstaat, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem hierbij een grote rol speelt. Onderzoek moet meer duidelijkheid geven. 


Meer informatie over MS is te vinden op diverse websites waaronder:

Over het MS centrum
Meer informatie over de opzet en werkwijze van het Regionaal MS Centrum Oost-Brabant kunt u vinden op deze website onder
het kopje ‘over het ms centrum’. Daarnaast kunt u informatie krijgen over recente ontwikkelingen, bijeenkomsten etc. via twitter en facebook.

Om een idee te krijgen over hoe de zorg verleend door het Regionaal MS Centrum er in de praktijk uit ziet kunt u enkele praktijkvoorbeelden lezen.

Informatiecentra
Op diverse locaties van het Regionaal MS Centrum zijn informatiecentra ingericht waar informatie te krijgen is over MS en MS behandelingen. Bij deze informatiecentra zijn vrijwilligers aanwezig van de MSVN die extra vragen kunnen beantwoorden en nadere toelichting kunnen geven. Daarnaast bieden de informatiecentra een goede mogelijkheid om met lotgenoten in contact te komen.
Informatiecentra zijn aanwezig op:

  • polikliniek neurologie, Catharina Ziekenhuis Eindhoven
  • polikiniek neurologie, Sint-Anna Ziekenhuis Geldrop
  • polikliniek neurologie, Ziekenhuis Bernhoven, Veghel
     
<< Ga terug